Wachtwoorden onthouden zónder wachtwoordmanager, hoe doe je dat?

Een veilig wachtwoord, of beter nog een veilige wachtzin, is de eerste en belangrijkste stap om te werken aan sterke digitale persoonlijkheid. Het is ook een lastige, want hoe onthoud je al die verschillende wachtwoorden/zinnen? Een wachtwoordmanager is een uitstekende manier om dat te doen, maar voor veel mensen nog best ingewikkeld. Gelukkig zijn er ook foefjes om zonder een wachtwoordmanager je wachtwoorden te kunnen onthouden.

Allereerst nog even de basics:

Hoe langer, hoe beter

Probeer minimaal 20 tekens te gebruiken.

Combi van cijfers, hoofdletters en speciale tekens

Gebruik naast letters ook hoofdletters, cijfers en leestekens (weet je dat een spatie ook mag?)

Uniek

Probeer voor elke website of online dienst die je gebruikt een uniek wachtwoord te bedenken.

Wachtzin

Een zin is gemakkelijker te onthouden als een lang woord. Als je in de zin ook nog eens begint met een hoofdletter, spaties gebruikt en afsluit met een punt hoef je alleen nog maar te bedenken dat je ergens een cijfer gebruikt. Bijvoorbeeld: Ik ga graag naar Maced0nië toe. (met dus het cijfer 0 ipv de letter o in Macedonië).

Wat niet?

Gebruik voor een wachtzin geen bekende uitspraken, spreekwoorden of andere beroemde zinnen. Gebruik ook geen informatie die gemakkelijk te raden is, zoals persoonsgegevens (naam, adres), maar ook niet de naam van je huisdier of je favoriete voetbalclub.

Leuk, maar hoe onthoud ik dat allemaal?

Een wachtwoordmanager (een online kluis waarin je wachtwoorden opslaat) is zogezegd een hele goede manier. Maar wat als dat te lastig is? Gelukkig is het opschrijven van je wachtwoorden/zinnen ook heel goed mogelijk. Houd daarbij rekening met de volgende elementen:

1. Bedenk één heel goed wachtwoord, of beter nog een wachtzin. Gebruik daarbij de basics hierboven.

2. Laat in die zin iets weg (je schrijft het dus niet op) dat je zelf gemakkelijk onthoudt, maar voor iemand anders heel lastig te raden is. Voor Ik ga graag naar Maced0nië toe. schrijf je Ik ga naar Maced0nië toe. (je laat graag dus weg)

3. Om voor elke site/dienst een uniek wachtwoord te bedenken én te onthouden kan je in je wachtwoord naar die site/dienst verwijzen. Doe dat bijvoorbeeld door van de site/dienst de tweede en derde letter te gebruiken. Plaats deze na het eerste woord in je wachtzin.

Voorbeeld: je wachtzin is Ik ga graag naar Maced0nië toe. Voor Instagram wordt je wachtzin dan Ik ns ga graag naar Maced0nië toe. Voor je Google-account is het dan Ik oo ga graag naar Maced0nië toe.

4. Om alles bij de hand te houden schrijf alles op in een notitieboekje. Voor de veiligheid maak je daarvan ook een kopie. Bewaar deze op een veilige plek.

Bekijk ook deze tips van Daniël Verlaan:

Meer weten?

Meer weten over wachtwoorden, wachtzinnen en wachtwoordmanagers? In Dag 7 van de Data Detox Kit komen deze onderwerpen aan bod. Verder vind je ook waardevolle informatie op de site van de Consumentenbond: Wachtwoord maken & onthouden.