Drie redenen om te privé te browsen

We raken steeds meer bewust van onze online activiteiten en het kruimelpad dat we achterlaten via internet. Elke website die we bezoeken houdt onze activiteit en interesses bij. Deze gegevens kunnen op hun beurt worden gebruikt om een gedetailleerd beeld van onze online activiteit op te bouwen en ons te targeten met gerichte advertenties of (nep)nieuws.

Je hebt dit misschien gemerkt bij het online zoeken naar een bepaald item, waarna plotseling een pop-upadvertentie voor dit product volgt op elke website of platform die je bezoekt.

Een manier om dit gegevensverlies te beperken en je privacy te beschermen is door in je internetbrowser de incognito- of privémodus in te schakelen.

Wat is de Incognitomodus?

Incognitomodus of Privé browsen is een online privacyfunctie die voorkomt dat je browsegeschiedenis wordt opgeslagen. Wanneer je een normaal zoekvenster gebruikt slaat de browser de URL op van elke pagina die je bezoekt en bewaart die informatie zelfs nadat je het venster hebt gesloten. Dit betekent dat je op een later tijdstip eenvoudig toegang kunt krijgen tot dezelfde pagina’s.

De browser slaat ook cookies op. Cookies zijn kleine tekstbestanden die inloggegevens van de site opslaan, informatie verzamelen over de pagina’s die je bezoekt en aangepaste webpagina’s en advertenties maken die zijn afgestemd op jouw online voorkeuren.

Wanneer je de incognitomodus inschakelt worden cookies die een site naar je computer probeert te uploaden echter geblokkeerd of verwijderd. Ook wordt je browsegeschiedenis niet geregistreerd in je lokale zoekgeschiedenis. In wezen wordt alles wat je doet bij het gebruik van deze instelling vergeten.

Welke browsers hebben de Incognitomodus?

Alle grote webbrowsers bieden een functie van een incognito- of privévenster. Afhankelijk van de browser die je gebruikt worden hiervoor termen als Incognitomodus (Google Chrome), InPrivate (Microsoft Edge) of Privé-browsen (Mozilla Firefox en Apple Safari) gebruikt.

Google Chrome
Wanneer de incognitomodus is geactiveerd slaat de browser je browsegeschiedenis, cookies, sitegegevens of informatie die op formulieren wordt verzonden niet op. Het bewaart echter alle bestanden die je hebt gedownload, evenals je bladwijzers.

Als je incognito wil gebruiken in Google Chrome start je Chrome en klik je op het menu in de rechterbovenhoek van het venster. Klik op Nieuw incognitovenster en begin met browsen. Je kan ook op Ctrl + Shift + N drukken.

Microsoft Internet Explorer en Edge
Het browservenster InPrivate van Microsoft biedt vergelijkbare bescherming als Chrome, maar schakelt ook werkbalken en extensies uit. Om InPrivate-browsen in Microsoft Internet Explorer in te schakelen, klik je op Instellingen -> Veiligheid -> InPrivate-browsen. Je kan ook de sneltoets Ctrl + Shift + P gebruiken.

Om InPrivate-browsen op Microsoft Edge in te schakelen klik je op het menu in de rechterbovenhoek van het venster en selecteer je Nieuw InPrivate-venster. Evenals bij Internet Explorer kan je ook de sneltoets Ctrl + Shift + P gebruiken. Daarnaast kan je met de rechtermuisknop op het taakbalkpictogram klikken en Nieuw InPrivate-venster selecteren.

Mozilla Firefox
De modus ‘Privébrowsen’ van Mozilla is vergelijkbaar met de andere browsers, maar biedt extra trackingbeveiliging. Om privé browsen in Firefox te starten klik op de drie regels rechtsboven en selecteer je Nieuw privévenster. Je kan hiervoor ook de sneltoets Ctrl + Shift + P gebruiken. Als u wil weten of je privé aan het browsen bent zoekt u naar een paars maskerpictogram in de rechterbovenhoek van het venster.

Apple Safari
Het ‘Privé’-venster van Safari verwijdert de browsegeschiedenis, formuliergegevens, cookies en tijdelijke bestanden. Als je privé browsen wil inschakelen kiest je Bestand -> Nieuw privévenster of schakel je over naar een Safari-venster dat al privé browsen gebruikt.

Drie redenen om de incognitomodus te gebruiken

Cookies worden verwijderd
Cookies worden over het algemeen gebruikt om een ​​meer aangepaste en relevante browsersessie te creëren. Door je cookies te volgen kunnen websites je echter volgen op het web, een gedetailleerd profiel van je online gewoonten opbouwen en deze informatie vervolgens gebruiken om je gerichte advertenties te sturen. Als je de incognitomodus hebt ingeschakeld zullen browsers deze cookies verwijderen wanneer je uitlogt.

Browsegeschiedenis blijft privé
Als je een openbare computer moet gebruiken om een ​​e-mail te controleren of online te winkelen is de kans groot dat de computer je browsegeschiedenis opslaat. Dit betekent dat de volgende persoon die zich aanmeldt mogelijk elke site die je hebt bezocht kan zien en zelfs met deze gegevens kan inloggen. De incognitomodus voorkomt dit door tijdelijke browsegegevens te wissen zodra je uitlogt.

Meerdere sessies tegelijkertijd
Een van de grote voordelen van incognito is dat je je tegelijkertijd bij meerdere accounts kunt aanmelden. Je kan bijvoorbeeld vanuit een incognito-venster inloggen op je werkaccount, terwijl je vanuit een normaal venster in je persoonlijke account blijft.

Nadelen van de incognitomodus

Hoewel de incognitomodus alle gegevens op je eigen pc kan wissen is je echte IP-adres nog steeds voor iedereen zichtbaar. Dit betekent dat je internetprovider, je werkgever, de overheid of één van de websites die je hebt bezocht nog steeds je browse-activiteiten kan volgen.

Het biedt ook geen enkele bescherming tegen phishing-aanvallen, malware en virussen. Je kan bijvoorbeeld nog steeds malware naar je computer downloaden. Ook spyware kan nog steeds normaal werken en je activiteiten volgen en gevoelige informatie stelen.

De incognitomodus is vooral een functie voor privacy, dus het is belangrijk om de beperkingen te begrijpen en naar alternatieve opties te kijken als je echt veilig wil browsen.

Hoe kan ik dit doen?

Het gebruik van een Virtual Private Network (VPN) in combinatie met de incognitomodus is de beste manier om je identiteit online te beschermen. Met een VPN kan je via internet een veilige verbinding met een ander netwerk tot stand brengen. Het verbergt je IP-adres en codeert je internetverkeer zodat je surfgedrag verborgen blijft voor je internetprovider of andere derde partijen.