Vijf manieren om op een andere manier naar je telefoon te kijken

De kans is groot dat je dit op een telefoon leest. Dat is niet verwonderlijk gezien het feit het niet vreemd is om tot zo’n vier uur per dag je mobiel te gebruiken. En dat zal met de tijd waarschijnlijk alleen maar toenemen.

We gebruiken onze telefoons voor alles, van routeplanner tot bestellen, en zelfs om onze letterlijke stappen bij te houden. Al dat gemak brengt namelijk wel kosten met zich mee: onze persoonlijke gegevens en onze geestelijke gezondheid. Het is moeilijk om aanwezig te zijn op het moment dat pushmeldingen je aandacht trekken. Ondertussen kan de hoeveelheid persoonlijke gegevens die we delen, vaak zonder het te beseffen, alarmerend zijn.

Maar niet alle hoop is verloren! Hier volgen vijf eenvoudige stappen om je gegevens en gezonde verstand te beschermen.

1. Pas telefoonrechten aan

Start je detox door app-machtigingen aan te passen. Heeft die game die je hebt gedownload bijvoorbeeld toegang nodig tot je locatie, foto’s of contacten? En wil je dat aanpassen? Volg deze stappen om de locatie, foto, contacten en meer machtigingen aan te passen:

iPhone: Instellingen> Privacy> Locatieservices (omlaag scrollen voor foto’s en meer)
Android: Instellingen> Biometrie en beveiliging> App-machtigingen> Locatie

Wanneer je dan toch bezig bent met het aanpassingen van app-machtigingen, kan je ook besluiten om pushmeldingen van bepaalde apps helemaal te stoppen.

2. Wijzig je telefoonnaam

We denken niet echt na over de naam van onze telefoon, maar de kans is groot dat het je eigen naam is. Het lijkt misschien niet zo erg, maar elke keer als je verbinding maakt met wifi of Bluetooth kan iedereen je naam zien. Waarom verander je het niet in de naam van je favoriete fictieve personage of verzin je iets anders leuks? Ga als volgt te werk om de apparaatnaam te bewerken:

iPhone: Instellingen> Algemeen> Over> Naam
Android: Instellingen> Over telefoon> Apparaatnaam

3. Apps opschonen

Sommigen van ons kunnen echte app-verzamelaars zijn (geen oordeel!). Hoewel die metrokaartjesapp die je voor je buitenlandse reis hebt gedownload op dat moment misschien handig was, neemt hij nu gewoon ruimte in beslag. Maak wat broodnodige opslagruimte vrij en verhoog de levensduur van de batterij van je telefoon door apps te verwijderen.

Begin met te bepalen welke apps je niet meer gebruikt.

Ga vervolgens door elk app-account en zoek het menu, met name alles met het label privacy of beveiliging. Zoek vervolgens een optie waarmee je je gegevens kunt verwijderen, vaak verzameld onder menu’s als persoonlijke gegevens of geschiedenis. Sommige apps kunnen nog steeds persoonlijke gegevens bewaren, zelfs nadat je ze van je telefoon hebt verwijderd, dus zorg ervoor dat je eerst je geschiedenis doorneemt en verwijdert.

Begin tenslotte apps één voor één te verwijderen.

Nadat de app is gereinigd kan je je startscherm van je telefoon reorganiseren en geef je prioriteit aan apps die een hulpprogramma, zoals navigatie, dienen. Op die manier kan je dingen gemakkelijk vinden en onnodige afleiding vermijden.

4. Stel je telefoon in op grijs

Heb je je ooit afgevraagd waarom het voelt alsof je je telefoon altijd moet controleren? Kleuren spelen daarbij een grote rol. De felrode pushmeldingen en tekstwaarschuwingen die binnenkomen zijn echter vaak veel minder dringend dan ze op het eerste gezicht lijken. Ze zijn enkel bedoeld om je naar de betreffende app te trekken.

Je kan deze roep om aandacht beperken door de de grijswaardenfunctie van je telefoon te activeren:

iPhone: Instellingen> Algemeen> Toegankelijkheid> Weergave accommodaties> vink Kleurfilters aan> en tik op Grijswaarden

Android: Instellingen> Digitaal welzijn en ouderlijk toezicht> Afwikkelen> Grijswaarden

Het lijkt misschien een simpele truc, maar het werkt écht. Kortom, je verwijdert de stimulerende kleuren van je telefoon, wat betekent dat je minder gemotiveerd bent om ‘m om de paar minuten te controleren.

5. Stel gebruiksdoelen in

We houden van onze telefoons, maar er gaat niets boven het écht aanwezig zijn, vooral bij familie en vrienden. Denk tijdens het detoxen daarom na over WAAROM je je telefoon gebruikt. Stel realistische gebruiksdoelen in met de ingebouwde goed bestede functies van uw telefoon en stel tijdslimieten in voor bepaalde apps.

iPhone: Instellingen> Schermtijd> Downtime & app-limieten
Android: Instellingen> Digitaal welzijn en ouderlijk toezicht> Dashboard> App-timer

Creëer grenzen voor jezelf en maak van bepaalde momenten in je dag een zone zonder telefoon, zoals tijdens het werk of bijpraten met vrienden.

Daar heb je het! Vijf eenvoudige stappen om meer grip op je persoonsgegevens te krijgen én meert tijd te hebben voor andere dingen.

 

Bron: Mozilla