Dag drie van de Data Detox Kit, Zoeken, surfen, winkelen, gaat over online winkelen. En dat is niet voor niets, want online winkelfraude en identiteitsdiefstal komen steeds vaker voor. Terwijl hackers en fraudeurs nieuwe technieken bedenken én verbeteren, zijn veel online shoppers nog steeds niet op de hoogte van de basisregels voor online privacy. Daarom wat extra aandacht voor dit onderwerp, inclusief belangrijke (aanvullende) tips om veiliger online te winkelen.
Onderzoek
Uit Amerikaans onderzoek (de Nationale Privacy Test), blijkt dat maar liefst een derde van de respondenten van mening is dat verschillende activiteiten – zoals het aanmelden bij een sociale media-account, het lezen van e-mail, online winkelen of het controleren van een bankrekening – veilig is wanneer dat je dat via openbare WiFi doet. Dat klopt vaak niet.
Enkele uitkomsten van het onderzoek:
Het via een openbare hotspot controleren van een bankrekening wordt als zeer riskant beschouwd (minder dan 2% is van mening dat dit veilig is). Het invoeren van bankgegevens om een online aankoop te doen wordt echter als een veel kleiner risico gezien (23% vindt het veilig).
Dit duidt op een gebrek aan inzicht in de vraag in welke mate gebruikers van openbare netwerken blootstaan aan cybercriminaliteit. Het beveiligingsniveau van dergelijke hotspots is vaak onbekend en iedereen met elementaire hackvaardigheden kan toegang krijgen tot de gevoelige gegevens van iedereen die is verbonden.
Online fraude vindt meestal plaats wanneer mensen niet zorgvuldig genoeg zijn met hun online activiteiten. Men kan zwakke wachtwoorden gebruiken, creditcardgegevens invoeren zonder na te gaan of de betreffende website nep of echt is, of online transacties uitvoeren via onbeveiligde hotspots.
Belangrijke tips om online fraude te voorkomen
1. https
Controleer bij een online betaling via een website of de betalingsgateway een https-URL heeft. De ‘s’ in de URL betekent dat het een beveiligd protocol is en dat gegevens correct zijn gecodeerd.
2. Wees voorzichtig
Waakzaam zijn kan veel helpen met veilig online winkelen. Wanneer een website meer informatie vraagt dan gewoonlijk vereist is, zoals een burgerservicenummer of andere persoonlijke informatie, is de kans op oplichting groot. Wees daarom altijd voorzichtig bij het verstrekken van persoonlijke- of financiële gegevens.
3. Blijf uit de buurt van openbare computers
Het kan niet genoeg worden benadrukt dat het onverstandig is om persoonlijke of financiële informatie online te delen met een website of een persoon terwijl een openbare internetverbinding gebruikt wordt. Openbare wifi-netwerken zijn veel voorkomende jachtterreinen voor cybercriminelen die proberen toegang te krijgen tot persoonlijke gegevens. Het gebruiken van openbare computers om persoonlijke of financiële informatie online te delen is ook vaak onveilig, maar er zijn manieren om de beveiliging te verbeteren. Omdat openbare netwerken vaak een verwaarloosbare beveiliging hebben, kunnen deze het beste vermeden worden om online betalingen te doen. Wanner er toch online transacties moeten worden gedaan terwijl een openbaar netwerk gebruikt wordt, dan wordt een VPN aangeraden (zie bij tip 5).
4. Sterkere wachtwoorden, of beter nog: wachtzinnen
Misschien is de meest basale vereiste voor het online instellen van een account het gebruik van sterke wachtwoorden. Zwakke wachtwoorden maken het eenvoudig voor hackers om in te loggen op een account en ernstige schade te veroorzaken. Bedenk daarom een sterk wachtwoord, of beter nog, een wachtzin. Belangrijk daarbij is dat voor elke site of account een unieke wachtzin gebruikt wordt.
5. Gebruik een VPN
VPN’s (Virtual Private Networks) versleutelen internetverkeer waar u ook bent. Ze zijn het beste beveiligingsmechanisme dat u kunt gebruiken om ervoor te zorgen dat internetverkeer veilig is voor nieuwsgierige blikken en dat het vertrouwelijk blijft.
bron: NordVPN
afbeelding: wuestenigel Flickr via Compfight cc