Data Detox Kit Friese bibliotheken op nationale TV Estland

Op dinsdag 9 oktober presenteerden we tijdens Generation Code een nieuw project van het Fries Bibliotheken Netwerk: de Data Detox Kit. Met dit project krijgen burgers op een laagdrempelige manier (weer) zeggenschap over hun persoonlijke data en privacy.

Hoe werkt het? Met de Data Detox Kit ondergaan gebruikers een achtdaagse kuur. Elke dag behandelen zij een onderdeel van hun digitale persoonlijkheid. Denk daarbij aan het gebruik van de smartphone, sociale media of de webbrowser op de computer. Het project gaat daarbij zeker niet over het mínder gebruiken van alle online mogelijkheden, maar over het bewúster gebruik maken ervan.

De Data Detox Kit is er in fysieke vorm (8 kaartjes die elke dag een onderwerp behandelen) en zal op korte termijn ook in de vorm van een website gelanceerd worden. In de Friese bibliotheken worden geïnteresseerden geholpen bij het werken met de kit.

De Data Detox Kit wordt wanneer mogelijk gepresenteerd in samenhang met de tentoonstelling The Glass Room Experience. In deze tentoonstelling wordt duidelijk gemaakt waarom bewuster omgaan met je eigen data en privacy belangrijk is.

Zowel de Data Detox Kit als The Glass Room Experience zijn oorspronkelijk ontwikkeld door Tactical Technology uit Berlijn. Bibliotheekservice Fryslân en de Friese bibliotheken hebben de kit vertaald naar het Nederlands en verzorgen ondersteuning. Tevens worden na de lancering kits voor verschillende doelgroepen ontwikkeld. Daarbij wordt nauw samengewerkt met Tactical Technology.

Tijdens Generation Code, georganiseerd door Public Libraries 2020 en bedoeld om leden van het Europees Parlement bewust te maken van het belang van bibliotheken, begeleidden we ook gezamenlijk de presentatie. Die trok ook de belangstelling van de nationale TV van Estland: