P E R S B E R I C H T – Friese bibliotheken starten Data Detox Tour door Friesland

P E R S B E R I C H T

———————————————————————————

Friese bibliotheken starten Data Detox Tour door Friesland

22 november 2018 – Van januari tot april gaan de Friese bibliotheken op Data Detox Tour. Het doel van de tour is om op een leuke manier kennis te delen en met mensen het gesprek aan te gaan over online privacy, persoonlijke data en hun eigen zeggenschap daarover. Inwoners van Friesland worden uitgenodigd in buurthuizen voor het speciaal ontwikkelde programma ‘De Kleinste Privacyshow van Nederland’. Het onderwijs wordt gevraagd mee te denken over de inzetbaarheid van de Data Detox Kit.

Data Detox Kit
Aanleiding voor de Data Detox Tour is de Friese versie van de Data Detox Kit. Met deze Kit volg je een achtdaagse ‘kuur’, waarbij je elke dag een onderdeel van je digitale persoonlijkheid behandelt. Het gaat hierbij niet om het minder gebruik van bijvoorbeeld smartphone of sociale media, maar juist over het bewuster gebruik maken ervan. De Data Detox Kit is oorspronkelijk ontwikkeld door Tactical Technology uit Berlijn. De Friese bibliotheken hebben deze Kit vertaald en geactualiseerd, om inwoners van Friesland te helpen zelf weer grip te krijgen op hun digitale privacy. De Kit is zowel in een papieren als een online versie beschikbaar. Op de website Data-detox.nl kan de ‘kuur’ doorlopen worden.

Kit verder ontwikkelen
Jeroen de Boer, namens de Friese bibliotheken: ‘We hebben nu een eerste prototype van de Data Detox Kit, maar we willen deze vooral aangrijpen om verder door te ontwikkelen en toepasbaar te maken voor verschillende doelgroepen. Daarom hebben we bedacht om op tour te gaan, om zo in een klap kennis te delen, als ook informatie op te halen voor de tweede versie’. De bibliotheken werken in dit project onder andere samen met de GGD Fryslân.

De Kleinste Privacyshow van Nederland
Hoe kan ik het super-slimste wachtwoord bedenken? Hoe herken ik een nep e-mail? Hoe overleef ik cookies? Allemaal vragen waar je tijdens De Kleinste Privacyshow een antwoord op krijgt. Bibliotheken gaan samen met een heuse showmaster op pad, om zo slimme kennis te verspreiden en tegelijk een leuke avond met elkaar te hebben. Het programma duurt 1,5 uur en sluit af met een half uur mini-consulten over privacy en internet. Het programma wordt aangeboden in bijvoorbeeld buurtcentra en is bedoeld voor iedereen die geïnteresseerd is.

Sessies op scholen
Naast het organiseren van de Privacyshow, willen de bibliotheken ook in gesprek met het onderwijs. Samen met leerkrachten en docenten willen de ze onderzoeken wat jeugd en jongeren van de Data Detox Kit vinden en hoe deze kan aansluiten op hun behoeften.

Data en locaties
Binnenkort maken de bibliotheken de tourdata en locaties bekend op https://data-detox.nl  Wil je graag dat de Data Detox Tour ook bij jouw school, buurt- of dorpshuis langskomt? Neem dan contact op via datadetox@bfrl.nl

———————————————————————————-
Voor redactie:
Voor meer informatie over het project kun je contact opnemen met Jeroen de Boer, adviseur innovatie BSF via j.deboer@bfrl.nl of 06 10898358.