Quizje

Welkom, wat leuk dat je de quizvideo’s bekeken hebt! Maar nog leuker is het natuurlijk als je zelf ook kan meespelen. Dat doe je hier: het Kleinste Privacyquizje van Nederland!


Uitleg over de voorbeelden in de quizvideo’s

Hieronder vind je per quizje wat meer uitleg. Vervolgens kan je ook doorklikken naar de pagina’s met aanvullende informatie over de onderwerpen Nepnieuws, Phishing en Wachtwoorden.

PHISHING: TWEE NL-ALERTS?

 

Huh? Werden er vanwege het coronavirus in één week twee NL-Alerts verstuurd? Nee, dat klopt niet. Er is één officiële NL-Alert verzonden. Op zondagochtend 22 maart is deze verstuurd om mensen te wijzen op de belangrijkste instructies om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Het NL-Alert is in heel Nederland uitgezonden en werd verstuurd vanuit het Nationaal Crisiscentrum in Den Haag.

De tweede NL-Alert is nep en een poging tot oplichting. In deze valse NL-Alert, die rondging op sociale media, werd mensen gevraagd wordt om donaties. De capaciteit van intensive cares zou bijna bereikt zijn en er was dringend behoefte aan medische apparatuur.

Over deze valse NL-Alert werd bericht op de website van Opgelicht!: Politie: ‘NL-Alert over donaties voor bestrijding coronavirus is oplichting.

En mocht je denken, “whaling, bestaat dat echt?” Ja, dat bestaat écht! Net zoals spear fishing (speervissen) overigens: phishingberichten die heel specifiek op een bepaalde persoon gericht zijn.

Leer hier meer over phishing!

 


 

NEPNIEUWS: LEEUWEN IN RUSLAND?

 

Het bericht over leeuwen die in Rusland over straat lopen om te zorgen dat mensen binnenblijven blijkt deels waar te zijn. Hoe zit het?

Het verhaal:

De leeuw die je op straat ziet lopen heet Columbus. De foto is in april 2016 genomen in Johannesburg (Zuid-Afrika). De leeuw werd daartoe door een filmploeg van een nabijgelegen leeuwenpark naar een woonwijk gebracht. De filmploeg had het gebied om veiligheidsredenen ook omheind. Columbus, een getemde leeuw, verscheen in verschillende films en advertentiecampagnes.

Deze afbeelding uit 2016 werd bewerkt met breaking news headlines die je eenvoudig online kunt genereren. De headlines luidden dat Rusland tijdens de uitbraak van het coronavirus leeuwen op straat had vrijgelaten om te zorgen dat mensen hun huis niet zouden verlaten. Ook het TV station dat wordt getoond bestaat niet echt. De afbeelding is verspreid en viral gegaan op sociale media.

Leer hier meer over nepnieuws!

 

 


 

WACHTWOORDEN: OF TOCH BETER WACHTZINNEN?

 

Zijn jouw inloggegevens wel eens buitgemaakt, bijvoorbeeld door phishing of een datalek? Je kan dat checken op Have I Been Powned. Voer je mailadres in en je ziet gelijk het resultaat: welke gegevens lagen op straat en wanneer is dat gebeurd? Mochten jouw inloggegevens gelekt zijn dan wel deze wel gelijk aanpassen natuurlijk.

Leer hier meer over wachtwoorden!