Phishing

Phishing is een vorm van internetfraude waarbij criminelen je inloggegevens proberen te ontfutselen.

Hoe?

Je ontvang emails of appjes zoals deze:

phishing ing (bron: Seniorweb)

Afbeelding 4 van 4

Wat en hoe controleer je of je phishingbericht hebt ontvangen?

  1. Check altijd de URL wanneer je een tekstbericht of e-mail ontvangt met daarin een verwijzing naar een website. Cybercriminelen kunnen bijvoorbeeld een website maken waarin de URL lijkt op die van het RIVM (bijvoorbeeld www.r1vm.nl).
  2. Check de aanhef. Hoe onpersoonlijker de mail of app is, hoe groter de kans dat de mail mogelijk een phishing-bericht is.
  3. Wordt er gevraagd om persoonsgegevens aan te leveren? Banken, de overheid of verzekeringsmaatschappijen zullen dit nooit via de e-mail doen.
  4. Ontvang je een mail met daarin een bijlage (bijvoorbeeld een .exe-bestand, of een .doc- of .pdf-bijlage)? Check dan goed of u de afzender kent. Wanneer dit niet het geval is dan kunt u het beste de mail niet openen en een melding doen bij uw systeembeheerder. Hij/zij kan dan onderzoeken of het daadwerkelijk een phishing-mail is.

En nu?

In principe gooi je dit soort emails of appjes het beste weg. Mocht je toch twijfelen dan is het in ieder geval heel erg belangrijk om heel goed de afzender of de aanklikbare links te controleren. Open dus in ieder geval, als je twijfelt, nooit bijlages als PDF’s, zipbestanden of Worddocumenten etc. Deze kunnen virussen bevatten. Als je al een mail van een dienst die je gebruikt krijgt, wordt eigenlijk altijd verwezen naar de dienst zelf. Let dus goed op de url’s.

Even tot tien tellen!

Maarr.. Omdat tegenwoordig ook afzenders te vervalsen zijn blijft je gezond verstand gebruiken het allerbelangrijkst. Voor je bankzaken of andere administratieve zaken bezoek je daarom liever direct de website van je bank of verzekeraar en logt daar veilig in. Probeer zoveel mogelijk gebruik te maken van zogenaande tweestapsverificatie, of anders gezegd: dubbele bevestiging. Dit betekent dat je eerst inlog met je inlognaam en wachtwoord, waarna je een code moet invullen die je ontvangt op je telefoon.

Resumé 

  1. Kijk goed waarop je klikt, open niet zomaar bijlages, zeker niet van afzenders die je niet kent, of wanneer de mail afkomstig lijkt van je bank of verzekeraar.
  2. Gebruik een virusscanner en houd je computersoftware up-to-date
  3. Gebruik je gezond verstand: als iets er té mooi uitziet doen dan niets, of probeer uit te zoeken of het waar kan zijn.

Bronnen met informatie over phishing