Goede voornemens

Je hebt in het verleden vast wel goede voornemens gehad die op niets uitliepen. Niet dit jaar!

Onze tip: Besluit om de controle over jouw persoonlijke online gegevens terug te nemen. In tegenstelling tot wat veel mensen denken kan je daar namelijk best zelf wat aan doen. Hieronder geven we je een paar snelle stappen die elk een enorm verschil maken bij het beschermen van jouw digitale privacy. En eenmaal ingesteld kost het, in tegenstelling tot naar de sportschool gaan of het volhouden van een dieet, niet veel moeite om te onderhouden 🎉!

Laten we 2020 het jaar maken waarin we onze online privacy terugnemen!

Stap 1. Update je software

Software op apparaten zoals telefoons, tablets en computers raakt in de loop van de tijd verouderd en oude software kan beveiligingsfouten of instellingen bevatten die persoonlijke gegevens lekken. Om blootstelling aan deze privacyrisico’s te verminderen controleer je op updates voor je apps en besturingssystemen. Of, nog beter, stel ze zo in dat ze automatisch worden bijgewerkt. Op die manier heb je altijd de nieuwste en veiligste versies.

Stap 2. Update je privacy-instellingen

Nu je over de nieuwste software beschikt kan je de nieuwste privacy-instellingen bekijken en deze bijwerken. Zorg ervoor dat je ook de locatie-instellingen per app aanpast, zodat je locatiegeschiedenis niet lekt waar het niet zou moeten zijn. In Dag 5 van de Data Detox Kit vind je hiervoor de juiste manier.

Bonus: kijk eens kritisch naar de apps die je hebt geïnstalleerd. Als er iets is dat je een tijdje niet hebt gebruikt verwijder je deze om de kans te verkleinen dat persoonlijke gegevens worden gedeeld.

Stap 3. Gebruik een privacyvriendelijke browser of zoekmachine

Google gebruikt bijna iedereen, maar er zijn alternatieve zoekmachines die op verantwoorde wijze met jouw privacy omgaan. Eén van de bekendste daarvan is DuckDuckGo. Naast een zoekmachine bieden zij ook een mobiele privébrowser voor iOS / Android (DuckDuckGo Privacy Browser) en browserextensies voor Firefox, Chrome en Safari (DuckDuckGo Privacy Essentials) aan. Andere privacyvriendelijke zoekmachines zijn Startpage, Brave of Searx.

Stap 4. Wachtwoordzin in plaats van wachtwoord

Een veilig wachtwoord bestaat uit een combinatie van letters, cijfers, leestekens en bestaat liefst uit veel karakters (8 is het absolute minimum, maar streef naar 20). En het is fijn als je hem gemakkelijk kunt onthouden. Een goede optie is een wachtwoordzin, omdat een zin eenvoudiger te onthouden is als een heel lang woord. Besef dat ook de spaties in de zin gelden als een leesteken. Een moeilijk te kraken wachtwoord is dan bijvoorbeeld !Ik l33rde veel van de D@t@ Detox! 🙂

Over onthouden gesproken: heb je wel eens een online wachtwoordmanager overwogen? Lees er hier meer over.

Stap 5. Stel tweefactorauthenticatie in

Bij tweefactorauthenticatie gebruik je naast je wachtwoord een code om in te loggen. Je wil waar mogelijk tweefactorauthenticatie (2FA) instellen, zeker op je belangrijkste accounts (e-mail, financieel, enz.). Je kan controleren of belangrijke sites deze beschikbaar hebben bij Two Factor Auth, die ook rechtstreeks naar de juiste documentatiepagina’s linkt.

En dat is het! Met de bovenstaande vijf stappen worden jouw persoonlijke gegevens online veel beter beschermd. Succes! En natuurlijk de beste wensen voor 2020!